Saturday, May 14, 2022

Repekursije Nominalnog i Realnog Deviznog Kursa Na Potrošnju Na Tržištu Dobara I Usluga.

Domaći kurs valute je trenutno dosta stabilna komponenta našeg društva. Realni devizni kurs je cena domaće valute iskazana u stranoj valuti korigovana za stepen odstupanja od inflatornih kretanja na tržištu dobara i usluga. Kurs je uvek vezan za novac jer novac se uvek merio jer od njega je polazilo mnogo toga.





Ponekad je potrošačka korpa predmet razmatranja ekonomskih analitičara, ali je to dosta šturo i nepodnošljivo beskorisno kada pričamo o našem životnom standardu. Potrošnja dobara i usluga je srazmerna veličini finansijiskog kapitala u ekonomiji jedne zemlje.


 Ako imamo povećanje realnog deviznog kursa tada domaća valuta ima manju tržišnu vrednost i potrošnja u privredi kao i u društvu opada. To stoga jer novac kao sredstvo za kupovinu materijalnih dobara ima manju moć da apsorbuje veću količinu roba i usluga.


Mere ekonomske politike su postale osnovno oružije za borbu protiv destruktivnih sila na tržištu dobara i usluga. Stimulisanje potrošnje je mera ekonomske politike putem deviznog kursa koji se usklađuje operacijama Centralne Banke Srbije na otvorenom tržištu novca i kapitala. Te operacije su:

  1. Kupovina državnih obveznica,
  2. Kupovina blagajničkih zapisa,
  3. Transfer gotovog novca za devize
  4. Promenama euro-ribor paramtara kod banke.

Osnovni pojmovi o deviznom kursu počinju od tumačenja njegovog pojma, jer samo postavka je zamišljena tako da je novac roba i da ima svoju cenu. Ta cena varira usled neistražene kupovne snage novca, a otuda kurs kao prateća komponenta koja bi trebala da ova kretanja prati i istražuje. Kretnje novca su logične, jer i roba menja svoju vrednost pa sam tim i novac, jer je novac isto što i roba. Nominalni devizni kurs je kurs koji je iskazan u svojoj pravoj vrednosti na tržištu dobara i usluga u ekonomiji jedne zemlje.



No comments:

Post a Comment