Friday, May 13, 2022

Osnovni Uticaj Rasta Cena Na Tržištu I Dominantna Visina Kamatnih Stopa.


ekonomija


U ekonomiji postoje mnogi principi i kategorije i one utiču na sprovodjenje mera ekonomske politike. U našoj privredi se trenutno dešavaju promene vlasničke strukture kapitala. To utiče u mnogome na odluke tvoraca ekonomske politike i to u dominatnoj meri. Kamatne stope rastu u uslovima kada na tržištu roba i usluga dolazi do pada cena jer se povećava potrošnja za materijalnim dobrima i banke teže da plasiraju svoj kapital i da maksimiziraju svoj profit od investicionog kapitala. Mnoge mere ekonomske politike danas, donose dobre rezultate u našoj privredi i mi treba da podržimo te mere.

Cene su uvek bile intresantna tema za ekonomiste jer od njih u velikoj meri zavisi kako će mo se mi kao tržišna privreda dalje razvijati.Cene na tržištu dobara i usluga rastu jer postoje faktori koji predominantno utiču na njihov rast, a to je:

  • Porast inputa proizvodnje,
  • Rast potrošnje usled dampinga,
  • Porast cena osnovnih sirovina,
  • Buduće procene potrošača o tržišnim kretanjima.
Cene nisu jedini faktor rasta privrede tu je i kapital ali i radna snaga.

Politika cena je skup mera koja regulišu visinu cena na tržištu. To je s toga jer su one uvek činioc kada se proizvode razne vrste materijalnih dobara.Cene se formiraju na osnovu troškova proizvodnje i ugradjenog dobitka koji stvara novu vrednost kapitala unutar privrede. Cene nisu jedini faktori koji definišu proces proizvodnje tu su rad kapital i inovacije. 

Ako posmatramo privredna kretanja mi će mo primetiti da privreda nije uvek u istom stanju i da ona ima svoja kretanja.Privreda je jedna celina koja funkcioniše na osnovu principa ekonomije, a to su:

  • Princip produktivnosti rada,
  • Princip maksimalizacije profita,
  • Princip štednje prirodnih resursa.
Osnovni principi su vodilje za definisanje ekonomskih teorija, a na osnovu njih sprovodjenja tih naučnih predpostavki u praksu.

Centralan Banka Srbije je vodeća monetarna institucija u Srbiji i ona definiše svu monetarnu politiku zemlje.Princip ekonomije štednje je investiciono dominantan, jer je investiciona štednja deo potrošačkog društva i ona stvara uslove za veću investicionu aktivnost u ekonomiji. To prati kamatne stope i njihov uspon od nižih ka višoj stopi. U uslovima male investicione aktivnosti kamatne stope opadaju kao mera ekonomske politike od strane Centralne Banke Srbije.

Jedan od velikih mera fiskalne  politike je poreska regulativa, ali fiskalni kanjon ima veliku lepezu instrumenata.Prodaja kamata na tržištu investicionih dobara doprinosi da cene u državi padaju to je mera fiskalne politike i ona služi za suzbijanje inflatornih kretanja na tržištu roba i usluga.

Iako je naša zemlja trenutno u krizi zbog malog investicionog rasta i slabog zapošljavanja novih kadrova u privredu ona polako pokazuje izvesne znakove oporavka.Stalno praćenje ritma privrede je politika kontinualnog sleđenja dešavanja na tržištu roba i usluga jer bez kontinuiteta u osluškivanju ritma kretanja stanja na tržištu mi nemamo jasnu sliku o dešavanjima u ekonomiji.






No comments:

Post a Comment