Friday, May 13, 2022

Da Li Monetarna Politika Ima Moći Da Stabilizuje Cene Na Tržištu.

Monetarna politika je deo ekonomske politike i ona reguliše finansijiski sektor privrede. I ako je to sektor koji nije realni odnosno on ne proizvodi realna dobra i usluge on utiče na ekonomske tokove i stabilnost privrede Srbije.Monetarna vlast je produkt državne sile koja svojom voljom reguliše kretanja na tržištu novca i kapitala. Novac je osnovno merilo vrednosti roba i usluga na tržištu. Novac ima svoju vrednost koja se naziva cena novca, to je jedan koncept da je novac roba i da on ima svoju cenu iskazanu u novčanim apoenima.


Država je iznikla u velikog regulatora monetarnih kretanja i ima sve instrumente i mere pomoću kojih ona stabilizuje novčana kretanja. Jaka monetarna vlast ima prava da stopira odredjene tržišna kretanja merama monetarne politike. Operacijama na tržištu novca država može da zaustavi razne nestabilnosti i inflatorna kretanja.






Centralna Banka Srbije ima ulogu da spreči lomove na finansijiskom tržištu. Postoji sedam načina pomoču kojih država vodi politiku cena na tržištu novca i kapitala, to su:

  1. Formiranje mase novca u opticaju,
  2. Stabilizacija deviznih rezervi,
  3. Stalna kontrola ponude novca na tržištu,
  4. Prikupljanje ino-novca iz drugih država,
  5. Kontrola deviznih priliva,
  6. Mobilizacija aktivnih rezervi,
  7. Pravljenje kompromisa izmedju valute i tržišta.


U bivšoj Jugoslaviji najveći stručnjak za monetarna pitanja je bio dr. Ante Marković.Monetarizam je počeo da se razvija kod nas sa radovima Ante Markovića i njegovom politikom stabilizacije ekonomije u bivšoj Jugoslaviji. 


Jako velika je tražnja za gotovim novcem kod nas. To stoga jer gotov novac u mnogome dominira našim tržištem novca i kapitala, što dovodi do velikih finansijiskih rizika po stabilnost ekonomije u celini. 

Novac se meri na dva načina, i to:

  1. Gotov novac,
  2. Fiskalni novac.
Rastom fisklanog novca kao učesnika u ukupnim transakcijama mi dobijamo stabilniju ekonomiju i uspešnije poslovanje naših privrednih subjekata. 

No comments:

Post a Comment